Pozovite nas: +381 34 302 701 | E-mail: info@visitsumadija-pomoravlje.rs

MultiPurpose

„Grzi u zagrljaj“


Paraćin
15.09.2019 - 30.09.2020

Organizator: PK Javorak, Paraćin

Lokacija: izletište Grza kod Paraćina

Dolazak na lokaciju: izletište Grza se nalazi na 17 kilometru magistralnog puta Paraćin - Zaječar, a planinarski dom „Đorđe Živković“ na četvrtom kilometru od samog ulaska u izletište.

Link: www.javorakpn.com/7_kolo_tls_2018.html

 Opis: „Grzi u zagrljaj“ je planinarska akcija koju PK Javorak iz Paraćina uspešno organizuje i izvodi od 2012.godine. U okviru ove akcije organizuje se i redovno kolo Treking lige Srbije, saveznog takmičenja u kalendaru Planinarskog saveza Srbije.

  Start i cilj ove aktivnosti je kod planinarskog doma „Đorđe Živković“, u samom centru izletišta, u neposrednoj blizini zaštićenog područja „Spomenika prirode Vrelo Grze“. Planinarski dom se nalazi na 20 kilometara od Paraćina. U proseku ova akcija okuplja od 300 do 400 planinara iz cele Srbije koji uvek prezadovoljni odlaze sa popularnog izletišta.

 Uvođenjem akcije u kalendar aktivnosti nacionalnog granskog saveza umnogome je doprineo popularizaciji lokaliteta Grza, i samih potencijala za sportsko-rekreativni turizam na teritoriji opštine Paraćin. Akciju su do sada podržavali i Sportski savez opštine Paraćin, i Turistička organizacija Paraćin.

 Staze koje se koriste za akciju „Grzi u zagrljaj“ mogu u bilo kom trenutku koristiti planinari, rekreativci, drugi sportisti, ljubitelji prirode, i ostali poklonici aktivnosti na otvorenom. Odlično su obeležene, očišćene i markirane. U toku ove godine kroz projekat Regionalne agencije za razvoj Šumadije i Pomoravlja cela staza je dodatno čišćena, sređivana, markirana, i sve to je podignito na još veći nivo postavljanjem dodatne signalizacije na stazama putem info tabli.

  Za akciju „Grzi u zagrljaj“ predviđena je jedna od tri moguće staze. Organizator uvek izabere jednu za učesnike. U dogovoru sa rukovodstvom i vodičima PK Javorak postoji mogućnost odlaska i na druge dve staze.

 Staze akcije: #1 - 14,2km, uspon 700m; #2 - 19,5km, uspon 950m; #3 - 32,4km, uspon 1.600 metara.

 Planinarenjem ovim delom Južnog Kučaja prelazi se preko sledećih vrhova: Veliki kozji rog, Vis, Javorački vrh, Mali Javorak, Crni vrh. Pored odličnih markacija postoje i trekovi.

  Više informacija može se dobiti i na internet prezentaciji kluba www.javorakpn.com. Kontakt i najavu dolaska možete ostvariti putem e-maila: javorakpn@gmail.com.

 

Galerija

Smeštaj

Go to top of page