Pozovite nas: +381 34 302 701 | E-mail: info@visitsumadija-pomoravlje.rs

MultiPurpose

O projektu

Ovaj web sajt nastao je u sklopu projekta “Priprema dva regiona (1) Srem (7 opština) i (2) Šumadija i Pomoravlje (13 opština) za osnivanje DMO-a, definisanje turističkog prostora i tehnička podrška subjektima koji prodaju destinacije u ciljanim regijama” koji je finansirala Švajcarska Vlada kroz program PRRR “Podrška ruralnom i regionalnom razvoju” u Republici Srbiji koji sprovodi konzorcijum partnera NIRAS Poljska i Partner Solutions. Projekat je implementirala Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja kao glavni partner zajedno sa partnerima: Regionalna razvojna agencija Srem, Grad Kragujevac, Opštine Topola, Rača, Batočina, Knić, Aranđelovac, Lapovo, Despotovac, Rekovac, Ćuprija, Paraćin, Pećinci, Stara Pazova, Šid, Irig, Inđija, Ruma i Grad Sremska Mitrovica.

U cilju razvoja Šumadije i Pomoravlja kao atraktivne turističke makro destinacije za aktivni odmor u prirodi i u skladu sa rastućim trendom interesovanja domaćih i stranih turista za biciklističkim i “hiking” turizmom, u okviru projekta obavljeno je mapiranje biciklističkih ruta u 12 opština i mapiranje “velikog bici kruga” kao regionalne kružne ture. Takođe je obavljeno i mapiranje 12 pešačkih staza u 12 opština. U prvoj fazi realizacije signalizacije obavljena je signalizacija 6 biciklističkih i 6 pešačkih ruta – po jedna u opštinama Aranđelovac, Knić, Rekovac, Ćuprija, Paraćin i Grad Kragujevac. Osim signalizacije, izvršeno je i krčenje, čišćenje i markiranje pešačkih staza, kao i postavljanje odmorišta uz angažovanje planinarskih društava i koordinatora lokalnih samouprava.

O regionu

Područje Šumadije i Pomoravlja smešteno u centralnoj Srbiji, predstavlja 2 upravna okruga sa 13 gradova i opština. Predeo karakterišu šume, zelena brda, voćnjaci i vinogradi Šumadije na zapadu i nizina reke Morave na istočnom delu. Kragujevac (178.368 stanovnika) predstavlja urbani centar regiona, udaljen oko 140 km ili 1,5 sati vožnje od Beograda.

Ključne odlike makro-turističke destinacije Šumadija i Pomoravlje su pre svega:

prepoznatljive turističke atrakcije i brendovi (šljiva/rakija, mineralna voda Knjaz Miloš/Bukovička banja- Aranđelovac, Spomen park Kragujevac, industrijski kompleks Fiat, Mauzolej Srpske kraljevske dinastije Karađorđević na Oplencu, manastir Manasija, Resavska pećina, i dr.)
Vizija Šumadija i Pomoravlje 2030 kao makro-turističke destinacije
Neotkrivena i autentična destinacija za kratak odmor uz uživanje i iskustvo prave srpske istorije, gastronomije i pejzaža u društvu domaćina. Iskustvo prave Srbije. A true Serbia experience.
Jedinstvene vrednosti destinacije
Go to top of page